Kabak Sağlığımıza Nasıl Faydalar Sağlamaktadır?


kabak-faydalariSarısından yeşiline, bal kabağından dolma kabağa pek çok çeşidi bulunan kabak, insanlar tarafından pek fazla sevilmeyen bir sebze olsa da faydaları tartışımaz. B1, C, potasyum ve fosfor gibi vitaminlerin bulunduğu kabak, bitkisel protein, nişasta ve çinko içermektedir. Lif açısından da oldukça zengin olması nedeniyle faydaları çok fazla olan bir besindir. Ne yazık ki pek çok eve girmeyen kabak, pek çok eve de yılda bir kez ancak girebilmektedir.

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan kabak, kimi zaman kızartılarak, kimi zaman dolma olarak, kimi zaman da tatlısı yapılarak yenebilmektedir. Çok fazla şekilde kullanılabilen kabak, aynı zamanda da kuruyemişlerin en önemlilerinden olan kabak çekirdeğinin de anasıdır. Kolaylıkla hazırlanan ve lif zenginliği nedeniyle diyetlerin vazgeçilmezi olan kabağın faydaları da oldukça fazladır. Dinimizce de kutsal ve bereketli sayılan kabaktan Kur’an-ı Kerim’de Saffat suresi 146. Ayette söz edilmektedir.


Kabak Sağlığımıza Nasıl Faydalar Sağlamaktadır?


1-Bağırsak ve Sindirim: Lif açısından oldukça zengin bir sebze olan kabak, sindirim ve kabızlık problemlerini ortadan kaldırmaktadır. Mide ve bağırsakları yumuşatarak hazmı kolaylaştıran sebze, özellikle de fazla kilo problemi yaşayanlar için ideal bir diyet ürünüdür. Küçük çocuklara da rahatlıkla yedirilebilen kabak, özellikle de kabızlık ve fazla kilo sorunu yaşayan çocuklar için oldukça ideal bir yemek olmaktadır.

2-İltihap: Özellikle de böbrek ve mesane iltihaplarına iyi gelmesi, göğsü yumuşatması ve öksürüğü kesmesi, kabağın mutfaklarımıza sıklıkla girmesi gerektiğinin göstergesidir.

3-Cilt Problemleri: Pek çok derde deva olan kabak, yenilerek fayda sağlamasının yanı sıra harici olarak kullanılması ile de fayda sağlamaktadır. Özellikle de kabağı ezip sirke ile karıştırdıktan sonra cilde sürmek, kaşıntılı alerjik rahatsızlıklara ve uyuz kaşıntılarına fayda sağlamaktadır.

4-Kabak Çekirdeği: Kuruyemişler arasında önemli bir yeri olan kabak çekirdeği çinko ve demir bakımından zengin bir gıdadır. Kabak çekirdeğinin bağırsak kurtlarını düşürücü etkisi bulunmaktadır. Sade olarak yenmesinin dışında dövülerek hint yağı ile karıştırılan kabak çekirdekleri de bağırsak kurtlarını düşürmektedir. Kabak lapa haline getirilerek boğaza sarıldığında, boğaz ağrısını ve iltihabını almakta, soğuk algınlığının etkilerini hafifletmektedir.

5-Bal Kabağı: Beta karoten ve antioksidan olan bal kabağı, kalbi, cildi ve bağışıklık sistemini korumaktadır. Gözlere olumlu etkiler sağlayarak katarakt riskini azaltmakta, alfa karoten özelliği sayesinde yaşlanma etkilerini geciktirmektedir. Potasyum ve çinko açısından zengin olması sayesinde de kemik yoğunluğunu arttırmakta, kemikleri güçlendirmekte, tansiyonu dengelemekte ve kemik erimesi problemi ile savaşmaktadır.

6-Kabak Tatlısı: Özellikle de sarı kabak olarak bilinen bal kabağından yapılan tatlı, ceviz ile süslenerek mükemmel bir besin olmaktadır. Lif açısından zengin bir gıda olması nedeniyle kabak tatlısı özellikle de az şekerli olarak hazırlanırsa şekeri düşük kişiler için de fayda sağlayacaktır.

Doğanın bizlere bahşettiği pek çok bitkisel ürünün faydaları hakkında bilgi edinmek istiyorsanız siz de sitemizden adresinden gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir