Sivilce (Akne); cildin orta tabakasındaki yağ salgılayan kanalların tıkanması yada şişmesiyle bakterilerle inflame olmasıyla oluşur. Deride artan yağ salgısı ile gözeneklerin tıkanmasıyla siyah nokta oluşur. Siyah noktaların bakterilerle enfekte olmasıyla da ciltte iltihabi şişlikler oluşur. Aşırı büyük olanları deride iz bırakabilir.
Ergenlik çağında başlayan akneler 30’lu-40’lı yaşlara kadar görülebilir. Kadınlara oranla erkeklerde daha çok görülen akneler bebeklerde iki türlü görülebilmektedir. Sıklıkla görüldüğü yerler; yüz, sırt, kol ve göğüs bölgeleridir.
Sivilcelerin Oluşumunda Etkili Faktörler
Akne oluşumunda beslenme ve çevresel faktörlerin yanında hormonların rolü de büyüktür. Akneler genetik de olabilmektedir. Akne oluşumunda testesteron hormonunun rölü bilinmektedir. Bazı vakalarda testesteron hormonunu fazla olabildiği gibi bazen de normal seviyede ancak yağ hücrelerinin testesterona yanıtı fazla olabilmektedir. Anne yada babanın birinde görülen akne, çocuklarda görülebilmektedir.
Yine bazı hormon ilaçlarının akne artırıcı özelliği bulunmaktadır. Cildin aşırı yağlı olması da bir faktördür. Kullanılan kalitesiz kozmetikler, şeker ve yağ oranı yüksek besinler akneyi artırabilmektedir.
Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sivilce (akne) tedavisi Retinoid ilaçların kremleri yada ağızdan formları tercih edilebilir. Etkili cilt temizliği yapmak için cildin sebum dengesi sağlanmalıdır. Yine akne tedavisinde ilaç kullanmak isteyenler doktora müracaat etmeden ilaç kullanmamalıdır. Sivilcelerin tedavisinde doktor kontrolünde antibiyotik de kullanılabildiği bilinmektedir.
Tedavisi yapılmayan sivilceler (akneler) ciltte iz bırakabilir. Bu izlerin giderilmesi için kimyasal peeling ve lazer peeling çeşitli yöntemler kullanılabilir.
Sivilceli Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Özel sabun yada temizleyici jel solüsyonlarla yüzler en az iki defa yıkanmalıdır. Leke oluşumuna karşı sivilceli ciltler çok hassas olduğu için yağsız güneş kremi kullanmakta fayda var. Çünkü bu kremler cildi nemlendirdiği için tahrişi önler. Sivilce ilacı kullananlar ciltlerin tahriş olmasını önlemek ve nemlendirmek için yağsız nemlendiriciler tercih edebilirler.
Siyah noktaları ve sivilceleri sıkmamak gerekir. Bunların temizliği dermatologlar tarafından kimyasal peeling kullanılarak yapılır. Siyah noktaların temizliği ise başlıklarla içleri boşaltılarak yapılır.